Home / Building Technology-old / A design statement with Nature

A design statement with Nature

Print Friendly, PDF & Email

Instead of blasting away the large boulders to create a flat area to build, the architects’ collaboration C+ Architects & The Naza Design Studio worked with the landscape and incorporated it into the design to create a bold and beautiful architectural statement in the pine forest of Xiament, Chaina.

Architecture is a fascinating creative skill which has an intriguing ability to evolve from our originalities and perspectives and gives a visual stimulus in your environment. Nashare Hotel is one such design brilliance which stands out as an integrated landscape hotel design. In a world where a lot of construction and architecture involves the destruction of the nature surrounding it, Nashare Hotel certainly is a powerful design statement where the architects have taken a bold step to incorporate the landscape in a bold and beautiful way.

Located hidden amongst the tranquil pine forest of Xiamen, China is designed by C+ Architects and Naza Design Studio. It is facing Taiwan Canal by the most popular Huandao Road beach and just ten minutes’ drive from the attractive cultural town – Zengcuoan. The hotel is built in a tranquil space consisting of acacias, pines and natural stones far away from the city. It’s an ideal hidden world for relaxation.

While most designers would have blasted the forest’s large boulders and rock faces away, the architects built with the surrounding natural environment in mind and incorporated them into the hotel’s design. Despite its subtle outside appearance, the architects have worked around enormous boulders and rock walls to create a natural element that is unexpected. The boulders were once part of the rocky landscape of Xiamen and rather than move or destroy them, the architects designed around them. The relationship with the surroundings is only strengthened further with the use of cladded pine and views down over the ocean. C+ Architects founded in 2014 by Cheng Yanchun has a unique perspective of modern urban living lifestyle. C+ Architects hopes to improve the living conditions through architectural practice, and make its own resolution of urban development problems. Their resolve to work with in full cooperation with the site is visible through the Nashare Hotel project.

The relationship between the nature and design is achieved by elaborate design control in collaboration with environment. Creating an appropriate space to engage with nature was the main idea of Nashare. The house is the space carrier; therefore, “Invisible container” is the design concept.

Nashare, related to “Naza Hotel” design series, has only 12 rooms and the vast majority of which are independent units. The twelve rooms include elements of the landscape – walls of exposed rock and whole boulders make each one completely unique. Every unit has a separated entrance and courtyard to ensure quiet and private home spatial experience. In addition, the magnificent ocean and forest could be seen from all rooms. The rooms are decked out with a luxurious appeal as well, featuring unique wall features and stunning attention to detail throughout. Interesting and a great place to relax and retreat.

There are two room types. One is renovating the existing space, including container refurbishment. Another is placing the container on the hill after renovation. The rocks and trees create a great view for all rooms. Furthermore, the renovation and placement of containers are environment-friendly. In terms of the landscape, keeping an original status is achieved by reducing artificial elements and blurring the boundary between the architecture and surroundings.

Dotted single unit congregates on site as a cluster, and each of them could completely engage with nature. Due to the level change, every unit has different height. Consequently, it looks like a vertical cluster. Although the house is separated from each other, they are connected by the path and views. Architecture as an “invisible container” is to emphasize the experience of nature.

Exposed facade is painted in dark gray to merge into the shadow. In comparison of exterior gray, the interior warm wood color could reflect soft light to create a relaxing atmosphere especially at night. The design from space to furnishings is plain and unvarnished.

The purity of environment provides an opportunity to present the design and art in Nashare. The hotel collaborates with designers, artists to provide a space for creation, displaying and communication. The space could host painting and photograph exhibitions and salons to combine relaxation and meditation in such a natural environment.

Leave a Reply