Home / News / A giant steel and glass shell structure

A giant steel and glass shell structure

Print Friendly, PDF & Email

Phoenix International Media Centre, Beijing

Phoenix Television, one of the biggest media companies in China, is about the set itself apart from the competition with its new international media centre. Designed by Chinese firm, BIAD UFo, the Phoenix International Media Centre resembles a giant steel and glass shell nestled in the green surroundings of Beijing’s Chaoyang Park. This building brings an end to China’s dependence on foreign architecture.

The doughnut-like formation echoes the company’s logo — that of two phoenix birds in a circular embrace. The steel webbing, which makes the unusual swooping shape possible, is arranged in a pattern of mobius strips which are often associated with the yin-yang principle.

Covering over 200,000 square feet, the interior of the shell includes two independent office towers – one will house media and production offices as well as a number of broadcasting studios, while the other will be more geared towards the public with restaurants and shops. The interior also provides a great deal of open space for the public to interact with different media outlets. The towers are also connected and surrounded by a series of platforms and sky ramps covered with finely manicured landscape designs.

The elevation difference between the building’s two ends allows not only for optimum sunlight exposure throughout the offices, but also serves as a special consideration for the residential buildings next door who would otherwise have an obstructed view of the park. The stout stature also helps mitigate the effects of severe winds, which present challenges for other high-rise buildings.

The exterior plan includes a double layer of swirling steel. The slanting materials create a cone chimney effect, circulating natural air throughout the building and saving a great deal of energy. Rainwater will also be collected along the ribs of the structure and will travel down to tanks at the bottom of the building to be filtered and used throughout the courtyard ponds and landscape designs.

The glass and steel façade has all sorts of green credentials: guiding rainwater to a collection tank at the bottom; deflecting wind; and acting as a climate-buffering ‘green coat’.

Source: Wallpaper

Leave a Reply