Home / Building Technology-old / Design software / An Interactive Design

An Interactive Design

Print Friendly, PDF & Email

The design competition brief for ONGC Corporate Office at Uran,Navi Mumbai was to provide a state-of-the-art facility with contemporary and collaborative design which was also environmentally feasible. The proposed building located in the vicinity of ONGC’s production plant was to be not only self-sustainable campus but also to be trendy and modern in appearance.

One of the most important parameters which also made a huge impact was the fact that Uran Plant is the only production plant of ONGC in the country, hence, a lot of waste gases were generated from the existing plant. This presented an exciting opportunity for Mumbai based Team One Architects, the designers of the project. The architects along with service consultants explored various options of how the waste gas could be converted into fuels to be then harnessed for running the lighting & air-conditioning systems at the proposed office. In addition, as the proposed building was remotely located, issues of security and communications were paramount consideration in designing of the project.

Design Parameters

During the design process and detailing, following factors took precedence over the entire design and planning efforts:

• Building to be barrier free to facilitate easy movement for physically challenged people

• Green building with amenities to achieve almost a ‘Net Zero’ Building

• Security control systems for monitoring the safety concerns of this Ultra Critical Campus

Challenges

The surroundings with the hill side view at the back created a challenge to ensure that the structure blended well with the local topography and looked absolutely attached to the ground. Also, as the building fell into the category of ‘ultra – critical’ building, the security and monitoring features had to be extremely advanced and hi-tech.

Design Approach

The designers drifted deep into the design concept carefully bearing the parameters in mind. In order to provide a multi-functional design, they chose a semi-circular shape on top. The glass façade was chosen so that the building gets maximum natural daylight and hence energy consumption could be minimised. A peripheral ring road circling the structure allowed hassle free drop offs and exits. It ensures smooth traffic flow. The ring road also allowed for central green plazas to its users.

“Team One Architect interpretation of architecture is that design is more than just a mere building with fancy design and facades. All our plans are made keeping in mind the usage of the structure to be created and ensuring that it is user-friendly.” Parish Kapse, Founder & Strategist – Team One Architects

The Interior Planning

The interior design has been carefully planned for the office entrance to offer a visual treat. A triple height atrium with complete glass façade greets the onlookers. The design enables ample utilisation of the daylight approaching from the north which is further reflected on the multiple suspended elements from the rooftop. These elements helped in creating a unique look to the entire building.

The entrance is equipped with multiple elevators, LED display and automated lift management. In keeping with the sustainable design concept, the elevators are energy saving with machine room less units. Each floor has a terrace along with landscape and green turfing. This provides the employees with a relaxation space and allows circulation of fresh air. The office space on the lower floors have been designed to house various departments that have glass as the most important element. The work stations including cabins are made out from recycled elements/materials which will help to keep the essence of sustainability intact.

The architects have also managed optimal space utilisation. The top floor of the building houses multiple executive areas including the Executive Director’s cabins with appropriate facilities for support staff and meetings. This floor also accommodates Board Room and Conference Room that can cater to more than 70 people. In order to allow free circulation of people, the space is designed column free and can be used for multiple meetings or as a training facility. The level two and one contain a common cafeteria and a 300 seater auditorium respectively.

Elements of Sustainability

• The building has been designed to ensure minimum air-conditioning load with respect to the sun path.

• The water used in toilets and for custodial purposes is treated grey water from the site. The building is also equipped for rain water harvesting which can be used for landscaping. Furthermore, efficient toilet fittings are used which minimise water wastage.

• The landscaping design as well as native species of flora selected require less water eliminating the need for regular irrigation.

• There is a high utilization of recyclable material. The structure has dedicated spaces for proper collection, storage and disposal of these materials to ensure recycling.

• The construction materials used are recycled materials such as fibre boards, eco-boards, bamboo, linoleum etc.

• The building uses water-cooled AC units which are more energy efficient as compared to air cooled system.

• Fresh air units pump atmospheric air into the area after filtering and cooling it. This activity is energy consuming and hence to reduce power consumption, energy recovery wheel would be used. These wheels recover cooling from the exhaust’s inside air to cool the fresh air. Also Co2 sensor could be used to check the indoor air quality, thereby adjusting the fresh air intake.

• The street lights in the parking area are solar LED lights.

Due to the above features, the building design turned out to be low maintenance as well as cost efficient. The keywords while designing were utility, durability and style. The designers also imbibed ecologically feasible solutions to ensure harmony with nature.

 

Leave a Reply