Home / Interiors / Flooring / Restoring the conventional concepts of vernacular approach

Restoring the conventional concepts of vernacular approach

To design and create anything distinctive, ideally, easy utilization of natural and locally available sources should be prioritized, following the same with the ideation of retrieve, says Ar. Manoj Patel of Manoj Patel Design Studio.

The architect has designed and styled his studio in Vadodara, Gujarat with Metal Corrugated Sheet, where, although the area being meager in expanse, gives an opulent outlook. “A design is a continuous process of evolution! There were many good ideas, in context to design orientation, material utilization, application of natural sources , and ideations for retrieve, which were regularly and repeatedly changed before finalizing and implementing the present piece of design.” states Patel.

Comprehending space

The layout of 500sqft has been divided into three sections- the vestibule, workstation, and chief architect’s cabin. The work station is further subdivided into three segments- employee work space, walkway and library cum dining, concurrent to each other, converging at chief architect’s cabin at the rear end.

Perceiving atelier

While accessing the monochromatic lobby, the vibrant cyan door with abstract art mural, which lay adjacent to the designed double layer door, catches the attention of the visitors directing their way. On entering from the lobby to the vestibule, wherein, the reception and lounge are stationed, one perceives a tranquil vibe due to the bio-chrome hues (cyan and white) on the cladded walls. Metal corrugated sheet is used as wall cladding as well as implemented as false ceiling.

Proceeding with the stretch, the workstation and the dining cum library is identified and well distinguished, separated by a walkway which leads to the chief architect’s cabin. The textured look of corrugated sheet creates a sharp contrast with timber parquet, which is enhanced with convenient palette of colors while accessing the workstation. The apt disposition of the space for workstation while understanding the acute spacing and anthropometry for the content, generates a relieved work space for the employees, giving an affluent outlook despite the limited area.

The spatial organization for cabin of the chief architect is planned in very incisive manner where the wise décor arrangement, functions well with the adequate space and creates a connection with the whole of the atelier.

Beautifying the details

The articles of beautification, though technically design deets, enhances the tone of the workstation. The small, boxy, colored timber blocks, that are polished glossy and matt, create a screen to the designed workstation above the eye-level, filling the partitioned void acutely, which flips on the horizontal baton. This suffices the function of texture amalgamation for the clientele and also adorns the atelier with its elfin beauty. The low volt, collapsible, led pendant lights were designed and fabricated by the team and alleviate the ambience at dusks, as well as economize the use of energy. “As it is said, one cannot achieve zero waste without reuse, I’d used surplus as an element of décor because retrieve + design = nifty furnishes “, says Patel. The movable shelves, door and drawer particulars, flippers, mural at fore entrance have been created from the timber surplus and the surplus of corrugated sheet is resourcefully implemented in the door and partitions designed for general access.

The interiors are designed with ground ideation of “sustainability”. Reclaimed Metal corrugated and timber sheets which are locally sourced materials serve the centerpiece of the design. Cladded on walls, ceiling and floors, the sheets certainly reduce heat and sound, innovatively beautify the interiors. The textured look of corrugated sheet creates a sharp contrast with timber parquet which is further enhanced with color pallete.

The” inside -outside” connect

The cabin of the chief architect is stationed at the occidental facade which apparently is the only source of natural light and ventilation due to consecutive layout, which is treated in a very judicious way whereby, the passive cooling and daylight is maintained. Simultaneously, it ceases the heat flow in the margin due to implementation of adjustable vertical louvers, that have been coated with convenient colors at rear end in the interiors keeping things cool all-round the year. “Even though the cabin is on the western façade, glare and harsh heat is not experienced. The only reason for the same is basic construction detail which works in context with the climate. The louvers being on pivoted support, rotates and holds on an inclined angle creating air cavity that obstructs heat and glare, yet circulating breeze in the margin”, explains the architect.

The architect has incorporated a transparent glass partition cum screen, for perceptible connectivity with the workstation. Comprehending ergonomics and the only flow and circulation of air and light being from the very rear façade of the chief architect’s cabin, the screen incorporated has small vertical louvers that enable natural sources to invade the margin to its fullest, which is again resource conservation. The atelier contributes significantly to reduce CO2 emissions due to innovative conviction of design. Green and recycled temporary local construction materials which could be heated, cooled, ventilated and lighted more efficiently are employed.

With a simple design, Architect Manoj Patel has transcendently managed to meet the high stipulations with restricted space, giving vernacular conclusions in his very idiosyncratic approach

Pranali. S. Shukla

Leave a Reply