Home / Projects / Solaris – an ecological building design

Solaris – an ecological building design

Located within Fusionopolis at Singapore’s One-North, Solaris is an award-winning building that demonstrates possibilities in ecological building design. The building comprises two tower blocks separated by a large naturally-ventilated atrium linked by a series of sky bridges. With an innovative vertical green concept, it incorporates extensive eco-infrastructure and sustainable design features.

The key architectural element is the uninterrupted 1.5km long ecological armature which starts from the ground at the adjacent one-north Park, spiralling up and wrapping around the facade and culminating at the summit of the cascading roof-gardens of the building. The continuity of the landscaping is a key component of the project’s ecological design concept. The landscape ramp, with deep overhangs and lush greenery, is the main element for ambient cooling of the building. Where the spiralling armature meets the ground, the Eco-cell brings daylight and natural ventilation into the car parks below via the landscape shaft. The lowest level of the Eco-cell houses the primary storage tank for the rainwater harvesting system which is capable of irrigating all the plants in the building. A solar light shaft which cuts diagonally through the South Tower brings in daylight to the inner areas of the building which are remote from external windows. The building’s overall energy consumption represents a reduction of over 36% compared to local precedents.

Solaris strives to retain the site’s existing ecosystems, rather than replace them. Attempts have been made to achieve natural ventilation at the common areas such as the Art Atrium, stairs, lobbies, sky bridges and toilets. The facade design, which is a sensitive response to the climate, originated with the analysis of the sun-path. Facade studies analysing the solar-path determined the shape and depth of the sunshade louvers. The louvers, which also double up as light-shelves, ‘rise’ at strategic locations to reveal high-volume entrances and sky terraces.

Source: worldarchitecturenews.com

 

Leave a Reply