Home / Building Technology-old / The Brick House

The Brick House

The Brick House, situated amidst rural settlements in Wada, near Mumbai is a project designed by i.Studio Architecture, a collaboration of young architects, Shriya Parasrampuria, Prashant Dupare & Amit Patil. The architects believe in combining traditional methods of construction with innovations in technology to give structures a rootedness in the local context, yet manifest a contemporary spirit in its interpretation.

The brick house has been inspired by both the philosophies and the works of Laurie Baker and Nari Gandhi. An individualistic piece of architecture, the organic form of this 2500sqft farmhouse set with in hills emerges from the ground and flows into the skyline, following curved dips and peaks. Thus, the impact of the architecture is strong, leading the viewer to an ever new observation not allowing him to be complacent about the space which he occupies.

Multilevel Planning

Each area flows into another along curved lines leading into a seamless space held by the central courtyard. The observer begins his journey along the curved jali brick wall offering tantalizing glimpses of the interior thus drawing him into dramatic compositions of light and shadows. The stark contrast of a stone entrance wall against the exposed brick work lends itself to the realization of texture of both materials.

As one enters into the structure, one is greeted by the soft sunlight falling to the central body of water and the coolness within the structure. The interior space is dominated by the two huge arches of brick and stone opening to vistas of farms and hills. The furniture seems to rise and fall from the walls or floor dramatically leading one’s eyes to play of materials against each other.

Zoning of activities responding to the climatic conditions and views was acheived with the use of levels. This planning created a single yet distinct living room, kitchen and dining, an unusual practice for an Indian household. Due to its location, the kitchen becomes the centre of the household. The levels further continue as a stone staircase onto the upper private bedroom connected by an open terrace. The built mass of the first floor bedroom provides shade in the courtyard due to its south-west position thus keeping the central water body cool.

Cimate responsive material

The house is constructed using brick in its naked form giving an earthy feel to the built up space. The positions and sizes of the openings within the house are dictated by climatology, ensuring natural light, cross ventilation and passive cooling.

The initial lot of quality bricks was called from the neighbouring state of Gujarat, and then the designers discovered a local brick kiln providing well-finished good quality bricks. Taking inspiration from architect Laurie Baker, they used techniques like rat-trap bonds for brickwork, filler slabs, brick jalis and built-in furniture. The rat-trap bonds for brickwork helped in reducing the amount of material, provided natural insulation and provided for readymade conduiting for electrical work. The depth of the wall remained nine inches since the brick is placed on its 3facia instead of the usual 4facia. The brick arches allowed for large openings, which blended into the circular planning of the structure.

Strategic use of jalis allowed for cross ventilation without providing for a window of glass shutters. This technique has been adopted from the local age-old custom of using jalis or small openings. These proved low cost and eco-friendly technologies, due to reduced requirement of steel, cement & bricks, use of locally available material and the rejection of unnecessary practices like plastering.

 

As one enters into the structure, one is greeted by the soft sunlight falling to the central body of water and the coolness within the structure. The interior space is dominated by the two huge arches of brick and stone opening to vistas of farms and hills. The furniture seems to rise and fall from the walls or floor dramatically leading one’s eyes to play of materials against each other.
Zoning of activities responding to the climatic conditions and views was acheived with the use of levels. This planning created a single yet distinct living room, kitchen and dining, an unusual practice for an Indian household. Due to its location, the kitchen becomes the centre of the household. The levels further continue as a stone staircase onto the upper private bedroom connected by an open terrace. The built mass of the first floor bedroom provides shade in the courtyard due to its south-west position thus keeping the central water body cool.
Cimate responsive material
The house is constructed using brick in its naked form giving an earthy feel to the built up space. The positions and sizes of the openings within the house are dictated by climatology, ensuring natural light, cross ventilation and passive cooling.
The initial lot of quality bricks was called from the neighbouring state of Gujarat, and then the designers discovered a local brick kiln providing well-finished good quality bricks. Taking inspiration from architect Laurie Baker, they used techniques like rat-trap bonds for brickwork, filler slabs, brick jalis and built-in furniture. The rat-trap bonds for brickwork helped in reducing the amount of material, provided natural insulation and provided for readymade conduiting for electrical work. The depth of the wall remained nine inches since the brick is placed on its 3facia instead of the usual 4facia. The brick arches allowed for large openings, which blended into the circular planning of the structure.
Strategic use of jalis allowed for cross ventilation without providing for a window of glass shutters. This technique has been adopted from the local age-old custom of using jalis or small openings. These proved low cost and eco-friendly technologies, due to reduced requirement of steel, cement & bricks, use of locally available material and the rejection of unnecessary practices like plastering.

Leave a Reply